Przepis na gofry

Przepis na gofry z niskosłodzonym dżemem Łowicz truskawka z agrestem
Składniki na gofry z dżemem Łowicz:

  • 400 g mąki pszennej
  • 5 jajek rozmiar M lub L
  • 400 ml mleka, maślanki lub kefiru (czasami potrzeba jeszcze 50 ml jeśli jogurt jest gęsty)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • cukier waniliowy do smaku
  • niskosłodzony dżem Łowicz truskawka z agrestem

Przygotowanie dania – gofry z dżemem Łowicz:

Jajka rozbijam. Oddzielam żółtka od białek. Pianę ubijam mikserem aż będzie sztywna.
W misce łączę mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję żółtka, jogurt lub mleko i cukier waniliowy, najlepiej rozmieszać je mikserem.
Ubitą pianę z białek dodaję partiami do ciasta, delikatnie mieszając drewniana łyżką.
Rozgrzewam gofrownicę. Smaruję ją pędzelkiem zanurzonym w oleju. Ciasto nakładam do gofrownicy i piekę do czasu aż gofry staną się złote lub ciemniejsze jeśli ktoś takie preferuje. Wyjmuję i podaję gorące. Jeśli mają być zimne, powinny studzić się jak wszystkie gofry na kratce, żeby się nie zapacały.

Gofry podaję z niskosłodzonym dżemem Łowicz truskawka z agrestem.

Przepis na gofry nr 2:

Najlepsze gofry – chrupiące, lekkie jak piórko :-). Gofry rosną głównie dzięki dokładnemu ubiciu białek i delikatnemu ich wymieszaniu z resztą składników. Pyszne z bitą śmietaną i owocami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 – 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)

Rozgrzać gofrownicę.

Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.

Piec w gofrownicy przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru. Studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami. Smacznego :-).